Wanneer voer je een luchtdichtheidsmeting uit?

Bezint eer ge begint. Het spreekwoord geldt zeker voor wie luchtdicht wil bouwen of renoveren. Hoe vroeger je het studiebureau betrekt, hoe meer kansen je creëert om in te grijpen. Welk type aanbevelingen kan je in een vroeg stadium krijgen om sterk te scoren op vlak van luchtdichtheid?

“Er is geen enkele reden om te wachten tot het einde van de werken om een luchtdichtheidsmeting te bestellen”, opent Patrick Brants als we hem vragen naar de ideale timing om je studiebureau aan te spreken. “Wie vroeg bestelt, kan ons als studiebureau ook vroeg betrekken om uit te zoeken wat in een specifiek gebouw de aandachtspunten zijn.”

Vermijd extra kosten na de bouw of renovatie

Om budgettaire redenen hoef je de bestelling van een luchtdichtheidsmeting zeker niet uit te stellen. De kost van een luchtdichtheidsmeting is laag ten opzichte van de totaalprijs van een project. Bovendien creëer je bij een vroege bestelling meteen een terugverdieneffect. Door vroeg in te zoomen op de aandachtspunten, vermijd je bijkomende kosten na de meting om de luchtdichtheid bij te sturen.

Advies in functie van de materialen

Het preventief advies hangt nauw samen met de gekozen materialen. “Met houtskeletbouw of met een canhouse systeem kan je perfect luchtdicht bouwen”, geeft Patrick Brants een voorbeeld. “Maak je echter fouten, bijvoorbeeld met de wachtfolies bij houtskelet of de voegen bij canhouse, dan zijn die haast niet meer recht te zetten. Bij sandwichplaten is het dan weer belangrijk om de hoeken met het juiste materiaal op te spuiten. Bij steeldeck heb je eveneens fouten die makkelijk te vermijden zijn. Het systeem vergt veel aandacht voor het verlijmen van de dakranden. Vroeg advies over het vastlijmen betekent een kleine meerkost qua materiaal, maar zorgt wel voor een gebouw dat aan de eisen voldoet.”

Vroeg communiceren

Op tijd communiceren over de ambities is met andere woorden de gouden raad bij luchtdichtheidsmetingen. “Wij willen voor onze klanten vermijden dat ze komen vast te zitten na de meting”, stelt Patrick Brants. Hij haalt zijn ervaring aan met een schoolgebouw dat vertrok van zeer strenge eisen bij de renovatie. Metifix stelde in een vroeg stadium een rapport op dat leidde tot een open gesprek met architect, bouwheer en aannemer. “Daarna had iedereen een realistische kijk op de gestelde ambities. In die fase kan dat nog. En verderop kunnen we met tussentijdse metingen ook bijkomende info geven. Komen we pas na de renovatie ter plaatse, dan is dat een gemiste kans”, besluit Patrick Brants.

Vond u dit artikel inspirerend en wil u meer lezen over blowerdoortests?

Vul ons formulier in en download ons e-Book nu gratis.

Mijn e-Book aanvragen en downloaden

Over ons

Contacteer ons

Menu sluiten