Ook bij grote complexe gebouwen is een uitmuntende blowerdoortest mogelijk

Doorgedreven kwaliteitscontrole leidt tot een puik resultaat bij blowerdoortest

Soms zijn ook wij nog een keertje aangenaam verrast … In opdracht van de firma Cordeel Temse NV voerden we een blowerdoortest (methode B) uit in het kader van de uitbreiding van een vleugel van het ziekenhuis AZ Sint Lucas te Gent. We behaalden hier een zeer opmerkelijk resultaat. Een n-50 score van 0,45 is ver onder de passiefnorm van 0,60. Over elk detail werd er bij de constructie dan ook nagedacht. De aansluitingen aan de buitenschil werden door de aannemer met de grootste zorg uitgevoerd en na afwerking van een ruimte werd nog eens een bijkomende blowerdoortest uitgevoerd. Kwaliteitscontrole is hier geen loos begrip! Aan de finale test voegden we ook nog een uitgebreide check van de buitenschil toe waarbij twee werklieden paraat stonden om de kleinere ontdekte luchtlekken meteen aan te pakken. Samen met de aannemer en de klant stelden we vast dat voor toekomstige projecten verbetering nog mogelijk is, maar dat neemt niet weg dat hier een pareltje inzake luchtdichtheid werd opgeleverd.

Aandacht van bij de start van het project

Dit resultaat is enkel mogelijk wanneer zowel de opdrachtgever als de aannemer van bij de start van het project zeer gemotiveerd zijn om zeer goede cijfers inzake luchtdichtheid neer te zetten. De rol van de architect mag hierbij natuurlijk ook niet geminimaliseerd worden. Architectenbureau De Vloed legde bij het ontwerp reeds de nodige aandacht aan de dag voor deze materie en vertaalde dit ook concreet in het bestek.

Het is van essentieel belang om reeds van bij de start van een project de opdracht voor de blowerdoortest toe te wijzen. We kunnen het belang hiervan niet genoeg benadrukken. Enkel op deze manier kan reeds vooraf overlopen worden welke aandacht moet besteed worden aan luchtdichtheid tijdens de werken.

GROTE GEBOUWEN_LUCHTDICHT BOUWEN

 

Vond u dit artikel inspirerend en wil u meer lezen over blowerdoortests?

Vul ons formulier in en download ons e-Book nu gratis.

Mijn e-Book aanvragen en downloaden

Over ons

Contacteer ons

Sluit Menu