Meten is weten, ook al worden onze gebouwen almaar luchtdichter

De toegenomen kennis over materialen, technieken en gebouwen heeft ervoor gezorgd dat we de voorbije decennia een pak luchtdichter gingen bouwen en renoveren. Maakt dat metingen dan niet overbodig? “Toch niet”, zegt Patrick Brants, zaakvoerder van Metifix, “de winst zit hem net in het meten.”

In de jaren ’90, toen Metifix zijn eerste metingen uitvoerde, was het al mogelijk om luchtdicht te bouwen. Het gebeurde al, maar vandaag is de luchtdichtheid over de hele lijn, in veel meer gebouwen, erop vooruitgegaan. Als studiebureau hoort Metifix wel eens de vraag waarom meten dan nog zo hard nodig is. “De voorbije decennia hebben we vastgesteld dat het meten van de luchtdichtheid net de factor is die voor aanzienlijke verbeteringen kan zorgen”, zegt Patrick Brants. “Meten is weten, daar is voor elk bouw- of renovatieproject winst te nemen.”

Werken aan het concept

De meeste lekken die na het meten en opvolgen van de problemen nog resteren in een gebouw zijn toe te schrijven aan het concept. Denk aan liften, schachten, stooklokalen of het type deuren, elementen die deel uitmaken van het uitgewerkte concept. Het zijn elementen die uiteindelijk zeer bepalend blijken te zijn voor de luchtdichtheid. Een aannemer die de luchtdichtheid wil verbeteren door aan deze conceptuele elementen te schaven, doet er goed aan om ze tijdens de bouw te bespreken.

“Bij Metifix merken we dat we het meest kunnen bijdragen tot een luchtdicht project als we vroeg in het traject betrokken worden”, zegt Patrick Brants. “Wij stappen op zo’n moment mee als een compagnon de route die gerichte adviezen kan geven. Wil je een optimale luchtdichtheid, dan is het zeer zinvol om vooraf een gebouw kort te overlopen qua luchtdichtheid. Van daaruit kan je bijvoorbeeld zeer concrete ingrepen doen en met techniekers overleggen hoe ze hun taken het best invullen.”

Tussentijdse metingen

Geldt het principe ‘vroeg begonnen is half gewonnen’ voor elk type gebouw? “Passiefbouw is een specifiek voorbeeld”, zegt Patrick Brants. “Hier is een tussentijdse rondgang en tussentijdse meting zeer sterk aan te bevelen. Voor luchtdichtheden met een v50 onder de 3 m³/h/m² volstaat meestal een tussentijdse rondgang.”

Vond u dit artikel inspirerend en wil u meer lezen over blowerdoortests?

Vul ons formulier in en download ons e-Book nu gratis.

Mijn e-Book aanvragen en downloaden

Over ons

Contacteer ons

Menu sluiten