Luchtdichtheidstesten richting passief / BEN

0,6arch @50Pa mogelijk zonder luchtdichtheidsslabben?
0,6arch @50Pa mogelijk bij C-systemen?

Elastische PUR

De resultaten van de luchtdichtheid worden alsmaar beter.  Zeker als de uitvoerende aannemer de ramen rondom opspuit met elastische PUR leidt dit tot uitstekende resultaten.  Voorwaarde is uiteraard dat de wandisolatie uitgevoerd is met harde isolatie en dat men rondom het raam opspuit (zeker de onderzijde mag niet vergeten worden).  Dat er een duidelijke positieve evolutie merkbaar is konden we zelf vaststellen bij een blowerdoortest van appartementen.  Ter hoogte van de raamaansluitingen konden we geen luchtlekken detecteren.

Aansluiting vast raam @-50Pä
Aansluiting vast raam @-50Pä
Aansluiting bewegend raam @-50Pa
Aansluiting bewegend raam @-50Pa

De n50 van de gemeten appartementen lag rond de 1Arch.  Bij het dichtkleven van de raamroosters en de deur naar het gemeenschappelijk deel, haalden we zelfs juist passief 0,6Arch!  Een uitstekend resultaat dus voor deze blowerdoortest.

C-systeem

Raamroosters daarentegen vormen een ander verhaal.  Daar is naar onze mening wel nog veel verbetering mogelijk inzake luchtdichtheid.  Zo hebben we reeds bij diverse testen vastgesteld dat de roosters een vrij negatieve invloed hebben op het resultaat.

Raamroosters

Bij raamroosters merken we soms grote verliezen op ter hoogte van de draaiklep.  Gevolg hiervan is dat het resultaat veelal van 0,5 tot 1 Arch omhoog gaat.  Velen denken dat dit bij C-systemen minder belangrijk is omdat er toch directe buitenlucht naar binnen getrokken wordt.  Niets is echter minder waar: ook hier is het belangrijk dat het systeem zo veel mogelijk zelfregelend is en zelf bepaalt wanneer men lucht naar binnen trekt en niet het natuurlijke drukverschil tussen binnen en buiten.

Luchtlek ter hoogte van klep en juist naast de klep in gesloten stand @-50Pa
Luchtlek ter hoogte van klep en juist naast de klep in gesloten stand @-50Pa

 

Positief is echter wel dat we bij het openzetten van de roosters effectief een debietsbeperking waarnemen, zoals die meestal ook door de fabrikant opgegeven is.

Roosters op de ramen

Bij roosters boven de ramen wordt er veelal bij de montage te weinig aandacht besteed aan het luchtdicht aansluiten van de roosters aan de ramen.  Maar ook hier zien we dat de kleppen bij sluiting niet altijd even luchtdicht zijn.

Luchtlek tussen raam en raamroosters @-50Pa
Luchtlek tussen raam en raamroosters @-50Pa
Luchtlek onder en aan uiteinden rooster boven schuifraam @-50Pa
Luchtlek onder en aan uiteinden rooster boven schuifraam @-50Pa

Rolluikroosters

Hier merken we veelal dat het rooster niet luchtdicht wordt aangesloten aan de rolluikkast.  Luchtdichtheidsbanden kunnen hier bijkomend ingewerkt worden om een betere luchtdichtheid te bekomen.

Luchtlek ter hoogte van rolluikrooster @-50Pa
Luchtlek ter hoogte van rolluikrooster @-50Pa

 

Luchtdichtheidstesten in het Brussels Gewest

In het Brussels Gewest heeft men beslist dat ook C-systemen mogelijk zijn voor ‘passief-concept’.  Dis is geen slechte zaak want binnen de C-systemen heeft men zeer goede concepten die voor bepaalde projecten, woningen en zelfs kantoren/scholen de beste keuze kunnen zijn.  Voor de fabrikanten is er wel nog wat werk aan de winkel om hun roosters alsook de aansluiting tussen raam en rooster luchtdicht te krijgen.  Het doel moet daar een passieve luchtdichtheid van 0,6arch@50Pa zijn.

Zie ook bijlagen voor meer info rond premies/subsidies in het Brusselse Gewest, tevens voor blower door metingen.

NL_RECAP_2013_T_20121217 NL_RECAP_2013_R_20121217 00_AV_2013_20121218

A5_NL_2013_20130128

Ook de gemeente Meise subsidieert blower door metingen, inclusief infrarood meting, zelfs voor verbouwingen:aanvrformluchtdicht_2013

Conclusie

Elastische Pur heeft er zeker voor gezorgd dat aannemers op een vrij eenvoudige manier een zeer goede luchtdichtheid kunnen behalen.  Belangrijk hier is dat men raam per raam analyseert en men zeker de onderzijde van het raam niet vergeet luchtdicht uit te voeren. Voor de C-systemen is er wel nog wat werk aan de winkel.  Wij zijn benieuwd of we in het komende jaar reeds betere resultaten gaan halen. Indien monteurs extra aandacht besteden aan luchtdichtheid bij montage, is een verbetering direct mogelijk. De verbetering van de luchtdichtheid van het C-systeem zelf zal waarschijnlijk wat meer tijd vergen, maar ook hier moet het volgens ons mogelijk zijn om de luchtlekken nog verder terug te dringen richting de Europese richtlijn om voor alle nieuwe gebouwen een luchtdichtheid van 0,6 te halen in 2020.

Voor vragen omtrent dit artikel, aarzel in geen geval om ons te contacteren.

Patrick Brants

METIFIX BVBA

(+32) 52 33 55 87

Vond u dit artikel inspirerend en wil u meer lezen over blowerdoortests?

Vul ons formulier in en download ons e-Book nu gratis.

Mijn e-Book aanvragen en downloaden

Over ons

Contacteer ons

Menu sluiten