Flat per flat meten of een appartementsgebouw als geheel zien?

Bij het meten van de luchtdichtheid van een appartementsgebouw kan je kiezen tussen een meting per appartement en een meting van het hele gebouw. Patrick Brants legt uit waarom dat laatste de voorkeur wegdraagt.

“Metifix deed ooit de test met twee naast elkaar gebouwde appartementsgebouwen”, vertelt Patrick Brants. “In het eerste blok deden we een meting per traphal, in het tweede blok voerden we die uit per appartement. De resultaten spraken boekdelen.” Metifix rapporteerde voor de eerste meting, per traphal, een v50 tussen 3 en 4 m³/h/m². De meting per appartement viel een pak hoger uit, met een v50 tussen 6 en 20 m³/h/m². Tot vijfmaal minder luchtdicht dus dan wanneer je het geheel meet.

Sneller en goedkoper

Toch is het meer representatieve resultaat van een meting als geheel niet de enige reden om voor die aanpak te kiezen. “Het is altijd aan te bevelen om over het geheel te meten”, zegt Patrick Brants. “Het is bovendien goedkoper en gaat veel sneller.”

Waar zitten de lekken?

Als geheel gemeten haalde het appartementsgebouw uit de test van Metifix overigens een heel goede luchtdichtheid (v50 = 2,67). “De lekken kwamen hoofdzakelijk via de liftschacht en technische leidingen naar de schachten”, zegt Patrick Brants. “Je zag ook dat de afregeling voor opengaande delen in schuiframen en in opengaande ramen nog voor verbetering vatbaar was. We merken dat een betere afregeling absoluut noodzakelijk is voor een optimaal wooncomfort.”

Vond u dit artikel inspirerend en wil u meer lezen over blowerdoortests?

Vul ons formulier in en download ons e-Book nu gratis.

Mijn e-Book aanvragen en downloaden

Over ons

Contacteer ons

Menu sluiten