Een luchtdichtheidsmeting, wat kost dat?

Ten opzichte van de totaalprijs van een bouw- of renovatieproject is de kostprijs van een luchtdichtheidsmeting laag. Je hebt al metingen vanaf 300 euro, maar wat bepaalt nu of je 300 of 3.000 euro neertelt?

Het aantal toestellen dat nodig is voor de luchtdichtheidsmeting bepaalt altijd de kostprijs. “Per opgesteld toestel mag je bij ons rekenen op een prijs van 300 euro”, zegt Patrick Brants. “Doen wij bijvoorbeeld een meting met acht toestellen in een groot gebouw, dan zit in die 2.400 euro al heel wat inbegrepen: de uren voor het opstellen van de rapporten, de investering in de conformiteit van de toestellen en de prijs van de software. Per meting storten wij als studiebureau een vaste prijs door aan onze leverancier voor het gebruik van de software. Dat heeft te maken met het verdienmodel achter deze meettoestellen, waarvan er wereldwijd per jaar slechts een duizendtal worden verkocht.”

Schat de voorbereiding juist in

Verder speelt ook de aard van het gebouw een rol. Een appartement met honderd seniorenflats vergt een intensievere voorbereiding dan een sporthal met twee of drie zalen en enkele kleedkamers. “In een studentenhome kost het veel meer tijd om te controleren of bijvoorbeeld alle ramen en roosters zijn gesloten. Het is echter zaak om daar transparant over te communiceren. Onze offerte vermeldt het aantal uren dat we daarvoor nodig hebben en als opdrachtgever kan je die kost perfect inschatten.”

Zet het juiste vermogen in

Het studiebureau dat de luchtdichtheidsmeting uitvoert, zal in functie van het type gebouw een geschikt toestel inschakelen. Dat betekent dat je als opdrachtgever er goed aan doet om offertes te vergelijken op basis van het ingezette vermogen. Kijk je enkel naar het aantal toestellen, dan bestaat de kans dat je appelen met peren vergelijkt. “Wij maken er bij grote metingen een punt van om te werken met toestellen die over voldoende vermogen beschikken”, zegt Patrick Brants. “Je moet er minder van opstellen en het gebouw is sneller startklaar. Zie het als auto’s die een caravan een berg optrekken. De auto met het meeste vermogen zal het snelst boven zijn.”

Vond u dit artikel inspirerend en wil u meer lezen over blowerdoortests?

Vul ons formulier in en download ons e-Book nu gratis.

Mijn e-Book aanvragen en downloaden

Over ons

Contacteer ons

Menu sluiten