Blowerdoor en IR onderzoek koelcellen _ diepvriescellen

BLOWERDOOR EN INFRAROOD ONDERZOEK VAN KOELCELLEN EN DIEPVRIESCELLEN
Energiebesparen en kwaliteit controleren

BLOWERDOORTEST:

Dat ook koelcellen en diepvriescellen een hoge luchtdichtheid moeten halen is evident. Conform de test standaard door het ATTMA opgesteld, zou een Cold Store een n50@50Pa<0,35, bij voorkeur 0,2(m³/(h.m²)) moeten behalen: 3x beter dan de passiefstandaard, maar zeker geen overbodige luxe. Niet enkel voor het energieverbruik, maar zeker ook voor het vermijden van schade door condensatie.

Gelukkig zitten er in een diepvriescel geen ramen en zo weinig mogelijk deuren. Ook dan is het niet eenvoudig om deze luchtdichtheidseis te behalen. Het vraagt veel vakmanschap van de algemene aannemer, de firma die de isolerende wanden monteert alsook van wie de technische installaties installeert. Als je weet dat het al niet eenvoudig is om de passiefnorm te halen, dan zeker niet om nog 3x beter te doen dan passief!

Foto van opstelling blowerdoortoestel in koelcel:

toestel in koelcel

IR-ONDERZOEK TIJDENS DE TEST:

Daarnaast is het meer dan zinvol om tijdens de test een volledige screening te doen van de wanden, deuren, poorten, plafond, technieken, overdrukventielen en doorgangen van technieken. Vooreerst kan men met de IR camera vrij eenvoudig de werking van de tracings controleren, cruciaal voor een goede werking van de diepvriescel. Daarnaast kan men, ook bij een zeer goede test, nog eventuele kleine luchtlekken opsporen en controleren. Dit zal niet enkel de luchtdichtheid nog verder verhogen, maar ook vermijden dat er nadien condensatie ontstaat in de wand. Voor een grondig onderzoek moet men wel wat tijd uittrekken om alle onderdelen van de koelcel/diepvriescel te onderzoeken. Een grondig onderzoek is de basis voor een goede werking de komende jaren.

IR foto’s ter controle van tracings:

controle tracings 1

controle tracings 2

IR foto met luchtlek ter hoogte van aansluitingen:

lek aansluitingen 2

lek aansluitingen 1

De combinatie van een luchtdichtheidstest-IR onderzoek is de snelste manier om de resterende luchtlekken uit een koelcel te halen.
Daarnaast geeft het zowel bouwheer als aannemer de garantie dat conform de regels der kunst is gebouwd en geeft het de techniekers de garantie dat tracings en overdrukventielen werken zoals het hoort.

Een relatief kleine investering met een hoge meerwaarde voor uw project!

Voor vragen omtrent dit artikel, aarzel in geen geval.

Patrick Brants
METIFIX BVBA

(+32) 52 33 55 87

Vond u dit artikel inspirerend en wil u meer lezen over blowerdoortests?

Vul ons formulier in en download ons e-Book nu gratis.

Mijn e-Book aanvragen en downloaden

Over ons

Contacteer ons

Menu sluiten